Det här är en syster till Slainthe

I väntan på att det gamla magazinet Slainthe vaknar upp ur sin törnrosasömn kommer jag att publicera sådant som var tänkt för magazinet Slainthe här.

Adressen till den för tillfället vilande Slainthe är :
http://xroad.co.uk/Slainthe.htm
Här kan du läsa alla de tidigare härliga utgivningarna.

Om Quantum of Solace

QS är en oberoende nättidning.
Vi tillämpar pressetiska regler.
Redaktör och ansvarig utgivare: Kay Uggla, kay.uggla@yahoo.com
Här välkomnas gärna artiklar skrivna av andra skribenter.

2009-05-09

Junis ljuva toner i ljusshow i försommarkvällen på Solace Island

Intervju med juniverse Stockholm inför:


The
Light Show Solace Island

Lördag, 9 maj, kl 21:00 (noon SL time)
Solace Island över Köringön:Vi får en total upplevelse av Ljus och ljud i den ljumma försommarkvällen på Solace Island.
QSs reporter fick en exklusiv intervju med allas vår juniverse Stockholm under förberedelsearbetet för nyuppsättningen av showenSolaces scen över Köringön.

Det är ju alltid intressant att få lite grepp om våra välkända artisters konstnärliga utveckling även i RL. Men juni säger att han under senare bara spelat officiellt i RL vid enstaka tillfällen.

"När jag var yngre var jag med i olika band - det blev några skivor till och med! Hade även egna band." Berättar juniverse. Och man hör en viss stolthet i rösten men också kanske ett spår av nostalgi.

Finns dom att lyssna på ? Och vad hette bandet?
"Minns inte...det var typ 20 år sen. Jo...Änglamat - Gräsrötter var väl de mest lokalt kända.
Och vi spelade i Skåne mest" Nu hörs en tydlig nostalgisk längtan i tonen.

Vilken typ av framträdanden? Ja var spelade ni? Vilken typ av scener?

"Åh, det var på festivaler, alternativ, konserter typ, men sällan privata men det hände."

Är det någon speciell festival du kommer ihåg

"Ja,en i Svalöv, då tyckte jag att jag fick till det :). Där var det en massa massa skåneband - en ren musik fest. Nu bubblar det av glada minnen i junis inre. "Då spelade jag gitarr på den tiden."
Du komponerar ju din egen musik som vi lärt oss att älska här i sl. Vad är det du strävar efter att uttrycka med den?

"Det är rätt olika. Jag har ju producerat musik till olika tillfällen där viss typ av musik passar bäst. Då jobbar jag fram den typen. Annars får inspirationen flöda fritt. Jag gillar ju olika typer av musik så det kan bli rätt olika musik - det är väl det jag försöker spegla på min Myspace sida.
Jag har viss förkärlek till instrumental musik som kanske märkts."

Är det någon speciell stämning eller typ av stämningar som du känner speciellt för och som du vill förmedla?
"Det har kanske blivit en del "drömska stämningar" i Sl. Det passar SL. Men det är rätt personligt vad folk känner och tycker. Det får vara upp till dom :). Hm.. ..jag spelar ju ut min person i min musik och personen jag är är inte precis nån hårding - kanske bestämd ibland men knappast nån "macho typ"." kryper det eftertänksamt fram.

Så vad har SL givit dig
Jjag spelade faktiskt långt mycket mer i SL i början, men nu har det blivit mest uteslutande musik med mina RL instrument. Förut var det jam och komponerade låtar på SL instrument, den spelbara typen....sen fanns ju WorldPeaceJammers där Jannne, Tuttan och Toko Loon från Japan var med. Båda grupperna gjorde riskabla laggspelningar i SL". Säger juni med ett fniss.
"Sen fanns ju den underbara musikern Way Sands med ett tag..." fortsätter juni eftertänksamt.
"Musik när den är som bäst för mig är när jag har medmusikanter - då fungerar musiken som en annan (bättre än ord) kommunikation. Jag är ju improvisatör så jag gillar att ha nån "att snacka med". Det fick jag i SL grupperna - det var tider det..." säger han med en suck av längtan och ett inre leende sprider sig över han ansikte.
"Men jag driver alltid mig själv vidare - och vidare betyder ibland att jag kommer tillbaks till nått, men då är det lite nytt igen. Det händer fortfarande att ett spontant jam uppstår. Det är kul - roligare än att spela ensam!" myser juni.
Vad är speciell a kicken med just SL för dig som musiker och kompositör?
" Nja... jag har alltid gillat att improvisera och haft förmånen att ha duktigt folk att spela med. Och i SL fick jag spela med andra.... Det är kicken för mig."

Är det också att bli känd och skapa dig ditt" varu märke" som artist? Du har ju blivit ett "varumärke" eller kändis här i svenskbygderna i alla fall?
"Nej för tusan - jag strävar inte efter att "bli känd"
Visst.. folk känner till mig en del - det verkar som en del gillar det jag gör - då blir man ju "känd"
Men..."kändis" är en slags kultur som jag gärna avstår från.

Så till sist vad vill du göra här i Sl om säg ett år?
"Oj du...jag FÖRSÖKER.. ta dan som den kommer.
Men vi har planer för resten av året. I år ska vi hjälpa peacetrain att göra sin festival. Sen ska vi göra en egen uppfunnen festival i oktober - Imagine Festival. Och sist men inte minst ska vi göra om tricket med en Humnan Rights Festival - förmodligen i regi av Amnesty.
Imagine Festival kommer att fråga "vad är roten till våra samhällsprobelm" och förhoppningsvis kommer vi att kunna peka på lösningar." Säger Juni och drar sig tillbaka till sin övning inför The light Show.

Vi ser fram mot att få höra juniverse Stockholm många gånger under året.
Härligt!
/Kay

1 kommentar:

juni sa...

Tack för dom fina orden Kay. Och tack ni andra fixare på Solace. Ni är ett fint gäng. En sak om artikeln bara. Du glömde nämna JAZZORU OTOOLE. Det var med honom jag började jamma. I allra första bandet fanns blanche och Second med också. Jazz och jag höll ihop länge och både jammade och skrev låtar. Jazz, Way och jag hade ett fint samarbete oxå - likaså Jazz, Jannne och jag. Så... JAZZ Tack min gode vän!!!

Apture