Det här är en syster till Slainthe

I väntan på att det gamla magazinet Slainthe vaknar upp ur sin törnrosasömn kommer jag att publicera sådant som var tänkt för magazinet Slainthe här.

Adressen till den för tillfället vilande Slainthe är :
http://xroad.co.uk/Slainthe.htm
Här kan du läsa alla de tidigare härliga utgivningarna.

Om Quantum of Solace

QS är en oberoende nättidning.
Vi tillämpar pressetiska regler.
Redaktör och ansvarig utgivare: Kay Uggla, kay.uggla@yahoo.com
Här välkomnas gärna artiklar skrivna av andra skribenter.

2009-06-15

Nu är det midsommar igen!

Och midsommaren varar intill....
Men det var inte sant .... för den är en urgammal hednisk sed som kyrkan inte har lyckats lägga beslag på.

Midsommarafton ca 1550
copy right: Olaus Magnus (1555)

Den gamle Olaus Magnus berättar:
"Därhos pläga ock tärnorna efter sina mödrars lärdom till strängaspel kväda om de många stora fel, till hvilka de äkta männen göra sig skyldiga, såsom tärningsspel, slagsmål på krogen, flärd i klädedräkt, umgängelse med narrar samt ständig onykterhet och fylleri. Men i gengäld veta ock fyndiga ynglingar att sjunga om, huru lata, falska, obändiga, grälsjuka, skvalleraktiga, fåfängliga och trolösa kvinnorna äro, att de icke må häckla och klaga på männen allena. "

Suck... inget nytt trots pixlar, prim och annat trams så förblir vi lika som våra förfäder. Och roligt hade dom också dom rackarna:
"på 1300-talet sökte nunnorna i nuvarande Sko kloster tillstånd att anordna folkliga fester i samband med midsommar. Anledningen var troligtvis att få bukt med det stökiga folkliga firandet som bl.a. innebar dans på kyrkogårdar, stöld av heliga bilder samt skamlösa visor."

Ja, och nu skall det firas här i svenskbygderna igen.
En häftig misdsommarfest! Och var, om inte på fädernelandets ambassad!
Och nu skall hela denna härliga tradition med all sin stökighet, och otukt visas upp på vår ambasads fina arena. Ett utomordentligt förträffligt initiativ för att visa upp vår sanna folksjäl! Hoppas dom har ställt om sina simar till "mature" för annars tror jag inte på firandet där då drar jag i stället till dansbanan hemma i byn där det går till precis så ... och så som det alltid har gjort....

Redaktionen har fått sig tillskickad några intressanta rader som citeras här:

"Slipp myggen och märkliga släktningar -fira midsommar i SL!
Årets Midsommar kan för den som vill firas i vårt Second Life och det på Svensk mark. Precis framför vårt SecondHouse of Sweden uppförs just nu en liten typisk svensk dansbana... en midsommarstång skall resas och stånd mm placeras ut.
Det är Tina, alias PetGirl Bergman som med hjälp av Ewa Aska och Jesper Prinz ordnar en liten, enkel men naggande god underhållning för oss i Second Life. För oss svenskar och - våra vänner.

Info om vad Midsommar är kan alla få -på engelska - via en anslagstavla som står vid festplatsen sedan i morse.

VAR MED OCH FIRA SVENSK MIDSOMMAR i SECOND LIFE!

ALLA Varmt Välkomna på Midsommaraftonen till Svenska Ambassaden (Second House of Sweden) i Second Life (SLurl): - http://slurl.com/secondlife/Swedish%20Institute/71/212/30 - med start 22:00

Vi börjar 22:00 och fortsätter sen kvällen, natten och till morgonljuset kommer till oss..

Ikaros känd DJ från RajRaj och Måndagsträffen - sköter DJ-andet
1 PM (22.00 CET) - 2 PM (23.00 CET)

Bara Johnson - Svensk Artist känd från både IRL och vårt Second Life. Bara var med redsn på förra årets Nationaldag som firades på Second House of Sweden i Second Life;
2 PM (23.00 CET) - 2.30 PM (23.30 CET)

Noma Falta; Noma Falta is a musician playing blues and soulful rock in virtual worlds and In-person around the globe. Although she is a classically trained violinist, at a young age , she left a 10 year career with symphonies to pursue her love of singing and playing live rock and blues music - and never looked back. Gospel and blues are the foundations of her singing .
2.30 PM (23.30 CET) - 3 PM (24.00 CET)

Jesper Printz DJ´ar och är mest känd för sin sim (tillsammans med Ewa Aska) The SL IceHotel.
3 PM (24.00 CET) - tidigt.

Evenemanget är Producerat av: Swedish People in SL and funded by the Swedish Institute. Ewa och Jesper är som privatpersoner med i huvudgruppen för detta evenemang och har med egna medel och inte minst tid bidragit till genomförandet. Ett speciellt tack till dem."

Vidare säger texten att de som önskar nationaldräkt, som är något annat än det som bars ursprungligen i festsammanhang , kan kontakta en viss Tina. Nationaldräkten finns både för damer som herrar (den senare finns bara! i Second Life).


Även midsommarstänger till handa hålls för privat bruk av Tina, som går under namnet PetGirl i SL.

Redaktionen vill gärna uppmana alla som kan att ta sig till festen för att på så sätt bidra till att vår tradition hålls levande, utvecklas och når oanade höjder i SL. Trots att det inte finns några mygg, ingen härlig doft av varma dansande kroppar och kall öl blandat med en förförisk doft från ängens blomsterprakt . Men väl bruset från datorns fläkt när chatten går varm.
/Kay

Inga kommentarer:

Apture